Gibed adopteert bijen
i.s.m. Bees&You

Artikel door Christophe, natuurlijk imker bij Bees&You

De maanden mei en juni waren allerminst een normaal jaarverloop. Met vooral wisselvallig weer en veel regen in de lente, is 2024 een jaar om te vergeten wat de bijen betreft. Gedurende deze maanden groeit het bijenvolk en de hoeveelheid nectar die binnengebracht wordt tot een hoogtepunt. Het regenweer zorgde echter voor aardig wat vertraging in de groei en het bloeien van de flora waardoor de bijen die leven op het ritme van de natuur meevolgen.

En dit zorgde voor een aardige vertraging van het vullen van de honingzolders. In een ‘normaal’ jaar wordt de eerste honing geoogst in mei/juni. Dit jaar echter werd de honing in zowat al mijn bijenvolken pas een maand later geoogst en dus ook bij dit volk.

Het volk deed het in de maand juli voortreffelijk ondanks de lente en besliste om eind juli een nieuwe koningin aan te stellen. Dit gebeurt wanneer de werkbijen bijvoorbeeld niet tevreden zijn met de huidige koningin en zelfautonoom jonge larven koninginnenbrei voederen om een aantal nieuwe koninginnen op te kweken. Dit heeft tot gevolgd dat de oude koningin de kast verlaat met een deel van de bijen nog voordat de nieuwe koninginnen geboren worden. Eens de jonge koninginnen geboren worden zullen zij het uitvechten en zal de sterkste overleven om met de overblijvende bijen een nieuwe start te maken. Dit proces is de natuurlijke manier van voortplanting van een bijenvolk, het zwermen.

De honing werd ondertussen ook al geoogst en ingepot. De labels op de potjes werden aangebracht door vzw de Fikserij die maatschappelijk verantwoord werk geeft aan personen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.