Duurzaam werken is samenwerken

Met Emac in Wood realiseren zaakvoerder Alexandre Crickx en zijn team eikenhouten gebouwen. Van carports, poolhouses en overkappingen tot woninguitbreidingen en volledige huizen. Duurzaamheid van de gebruikte materialen staat daarbij centraal. Voor de technieken is dat niet anders. In elektrogroothandel Elecpro Cuypers vinden ze een echte partner. Met kwaliteit, innovatie en knowhow als sleutelwoorden.

Eikenhouten gebouwen realiseren is een nichemarkt. De eerder traditionele architectuur verzoenen met moderne en energiezuinige technieken vormt een uitdaging. Maar niet voor Emac in Wood en Elecpro Cuypers. Beide bedrijven evolueerden van jarenlange klanten naar echte partners die samen naar duurzaamheid en naar energiezuinige en zelfs energieneutrale gebouwen streven. “We wisselen onze kennis en informatie uit, volgen de nieuwe technieken op de voet en verdiepen ons in de mogelijkheden om technische innovaties samen te brengen”, zegt Philippe Cuypers. “Die wisselwerking en synergie laat toe om zeer mooie projecten te realiseren.”

Meer dan kabels en schakelaars
Zowel Elecpro Cuypers als Emac in Wood zien het belang van energiezuinige woningen in. Ze erkennen ook de voortdurende evolutie in deze sector. Alexandre Crickx: “Als bouwpromotor en aannemer van eikenhouten gebouwen werken we al een tiental jaar samen met Elecpro Cuypers. Ze zijn niet gewoon een leverancier van materiaal, wel onze partner. We startten al gauw met het uitwisselen van ideeën rond groene technieken en ontdekten dat we eenzelfde visie delen.”
Daarom startten beide bedrijven vorig jaar een samenwerking om hun kennis samen te brengen en woningen in topvorm af te leveren. “Als elektrogroothandel helpen we installateurs. Elektriciteit speelt een belangrijke rol in de zuinigheid van een huis en in het beheer ervan. Het is meer dan wat kabels en schakelaars koppelen”, zegt Philippe. “We vinden het belangrijk dat de elektricien beseft welke rol zijn vak en HVAC spelen in de energietransitie.”

Klassieke woning, moderne technieken
Technieken laten samenwerken en communiceren, dat is volgens Philippe en Alexandre de toekomst. “In 2023 verkochten we samen heel wat projecten, die we in 2024 realiseren”, vertelt Alexandre. “Veel van onze klanten zijn meteen gewonnen voor zonnepanelen. Anderen geloven in de meerwaarde van andere duurzame technieken, een energiezuinige woning en een lagere energiefactuur. Toch zijn er ook die er geen meerprijs voor willen betalen of ze zijn bang om alle technieken op elkaar af te stemmen. Daarom is het belangrijk om samen te zitten: hoe ziet jouw ideale woning eruit en hoe kunnen we die laten evolueren volgens je huidige en toekomstige noden.”

Philippe: “Emac in Wood bouwt eerder klassieke woningen in Engelse stijl. Soms is het zoeken naar hoe je die moderne technieken met een traditionele architectuur combineert. Daarnaast willen we die producten ook afstemmen op het gezin dat er zal wonen, hun levensstijl, werksituatie, … Maar al deze factoren veranderen. Je kan je huis daarop aanpassen zodat het met je mee evolueert. Daar zetten we in deze samenwerking volop op in.”

Elektriciteit speelt een belangrijke rol in de zuinigheid van een woning.