Hoe installeer je trimless verlichting in een spanplafond?

Philip Raes van Delta Light
Spanplafonds zijn een populair alternatief voor plafonds uit gyproc. De plaatsing kost minder tijd en geld dan andere afwerkingen en er komen minder hinderlijke werken bij kijken. De installateurs van het spanplafond voorzien houten montageplaten waarop je verlichtingstoestellen bevestigt. Maar wat met trimless armaturen?

Delta Light brengt al een twintigtal jaar trimless toestellen op de markt. Zulke armaturen vallen in de smaak vanwege de strakke look waarbij het plafond naadloos overgaat in de verlichting. Al die tijd is Delta Light ook installatiekits voor trimless toestellen blijven ontwikkelen. Dat leidde uiteindelijk tot een ‘OFA’- of ‘one for all’-kit die zowel voor betonnen als gyproc plafonds geschikt is. Met het schroefsysteem pas je de kit aan de dikte van het beton of pleisterwerk aan. De installatie van het toestel gebeurt vervolgens zonder veel moeite, net als het achteraf verwijderen voor onderhoud.

Koude en warme spanplafonds
Door de groeiende populariteit van spanplafonds was er nood aan oplossingen voor trimless verlichting voor deze plafondafwerking. Delta Light vertrok van zijn OFA-kit en paste die aan voor respectievelijk koude en warme spanplafonds. Bij koude spanplafonds wordt een polyester doek op kamertemperatuur tussen profielen geklemd. Een warm spanplafond bestaat uit een pvc-doek die tot 40-50 °C wordt opgewarmd om het makkelijker te manipuleren en te bevestigen. In beide gevallen moet de kit een andere dikte hebben. De keuze van de bevestigingskit hangt dus in de eerste plaats af van het type spanplafond dat de klant verkiest.

Delta Light produceert trimless installatiekits voor een brede selectie toestellen, zowel ronde als rechthoekige modellen. Online of in de Lighting Bible 15 vind je de juiste referentie. De installateurs van het spanplafond zorgen ervoor dat de kit op de juiste wijze wordt bevestigd. Daarna is het een kwestie van het armatuur aan te brengen. De installatiekit laat je toe om het toestel eenvoudig weer te verwijderen voor onderhoud of vervanging, zonder het plafond te beschadigen.

Speciale effecten
Ook andere populaire toestellen van Delta Light kun je in een spanplafond installeren, zoals Supernova, Super-Oh, tracks en magnetische profielen. Daarbij vertrek je steeds van een constructie die op het basisplafond gemonteerd wordt en waarop je het toestel bevestigt of pendelt. Indien nodig maakt Delta Light zelfs armaturen op maat voor spanplafonds.

Het volledige Delta Light-gamma is verkrijgbaar in de Gibed-verkooppunten.